Reklama

Obal z mliečnej bielkoviny, ktorý sa dá zjesť

USDA
Zdroj | USDA
Terézia Miková
USDA
Zdroj | USDA
Zdroj | USDA

V amerických laboratóriách pod záštitou USDA objavili nový druh obalového materiálu. Základom je mliečna bielkovina – kazeín zmiešaná s vodou a jedlými prísadami.

Obal predáva. V obchodoch je dnes väčšina potravín balená v rôznych druhoch obalov. Po konzumácií potravín ostáva množstvo odpadu. V laických i odborných diskusiách sa taktiež môžeme dozvedieť aj o negatívnych účinkoch niektorých baliacich materiálov na balené potraviny.

Zdroj | USDA

Vedci pracujúci pod záštitou USDA – Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických objavili, že jednou z možností využitia mliečnej bielkoviny, tzv. kazeínu, môže byť použitý na výrobu obalového materiálu.

Všetko je v čoraz menších a menších baleniach, čo je skvelé, ak si chcete so sebou niečo vziať na obed, do školy, ale je z toho množstvo odpadu. Kazeínové obaly by mohli byť vhodnou alternatívou,

vyjadrila sa Laetitia Bonnaille, ktorá je pracovníčkou USDA a jednou z vedúcich výskumu obalov z kazeínu.

Pozrite si

Sklenené reproduktory? Veď prečo nie…

Jedlý a ekologický obalový materiál

Jedná sa o jedlý, biologicky odbúrateľný film; ktorý je vraj až o 500-krát odolnejší voči prepúšťaniu kyslíka ako bežný plastový obal. Pri spracovaní mliečnej bielkoviny s inými látkami je sieť molekúl oveľa hustejšia.

Praktickejší obalový materiál tohto druhu je možné vytvoriť pridaním niektorých látok, napr. citrusového pektínu alebo glycerolu do filmu, ktorý je vytvorený zmiešaním vody a práškového kazeínu. Glycerol spôsobil, že film bol mäkší, citrusový pektín sa postaral o štruktúrovaný povrch filmu, ktorý je následne odolnejší voči vlhkosti a vyšším teplotám.

Pozrite si

Slováci vyrobili zázračný materiál pre Hyperloop – vibranium

Zdroj | USDA

S vitamínmi aj arómami

Podľa vedcov by do obalov mohli byť pridané aj rôzne aromatické látky, vitamíny a iné prísady. Tento druh mliečneho obalového materiálu je aj oveľa účinnejší ako obal podobného charakteru vyrobený zo škrobu. Okrem iného dokáže ochrániť aj niektoré potraviny, ktoré sú citlivé na svetlo.

Zdroj | USDA

Vedci z USDA hovoria, že sú len na začiatku ciest k aplikácii kazeínových obalov. Aj keď tento druh obalov má množstvo výhod, nezaobíde sa aj bez negatív. Jedným z nich je aj neschopnosť použitia samotného filmu ako primárneho obalového materiálu. Môže byť použitý ako druhotný obal, napr. v kartónovom, papierovom alebo inom vrchnom obale.

Zdroj
Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.