Počuli ste už o technike varenia s názvom sous-vide? Táto technika je pomerne mladá, ale nie neznáma. Ide o pomalé varenie pri nízkej teplote dlhý čas a navyše vo vákuu. Na prvý pohľad to znie viac ako komplikovane, opak je však pravdou. Stačí vám správna technika a varenie môže začať.
Prečo práve sous-vide? Pretože je to zdravšie (vitamíny a minerály sa nevyplavujú ani neničia pri príprave jedla) a výsledok je porovnateľný so špičkovou reštauráciou. Samozrejme, nechceme porovnávať domáce sous-vide varenie s varením v reštaurácii, kde pracujú profesionáli s rokmi skúsenosti na podstatne drahších zariadeniach aké máte v kuchyni, no výsledok sous-vide varenia sa vie kvalitnej reštaurácii veľmi priblížiť.
Sous-vide (čítaj „suu-vid„) je v preklade z francúzštiny „vo vákuu“ a preto je k takémuto typu varenie potrebná tzv. vákuovačka. K nej sú, samozrejme, potrebné aj sáčky a nakoniec potrebujete aj špeciálny varič, ktorý bude udržiavať nastavenú teplotu po daný čas.
Práve konkrétna teplota a čas sú pri sous-vide varení kľúčové. Obrovskou výhodou takéhoto varenia je ale fakt, že aj keď na steak, či iný pokrm pozabudnete, lebo sa práve musíte postarať o „bo“ vašej ratolesti, nič sa nestane. Naopak, pri väčšine jedál platí, čím dlhšie, tým lepšie.
Pozrime sa teda na to, čo konkrétne budete pre sous-vide varenie potrebovať:
Vákuovač potravín
Klarstein FoodLocker Pro
49,90 € (v akcii)
S vákuovačkou Klarstein Foodlocker Pro sú z fóliového vrecka odstránené mikróby a oxidačné procesy vzduchu. Tým sa postará až o 8-krát dlhšiu trvanlivosť potravín, zachová čerstvosť arómy a vitamínov a vytvára priestor v chladničke alebo mrazničke! S odsávacím výkonom -0,8 bar, resp. 12 l/min. sú fóliové vrecúška až do šírky 30 cm okamžite takmer vzduchoprázdne a v automatickom režime sú bezpečne ihneď zvarené. Výkon vákuovačky je 120W. Viac info…
Klarstein FoodLocker Slim
49,90 € (v akcii)
Plochý, kompaktný a výkonný: v protiklade k ostatným vákuovacím zariadeniam je Foodlocker Slim je nanajvýš nenáročný čo sa týka priestorových podmienok a s výkonom 130 W pracuje ako profík. Vďaka tlmiču je jeho výkon len viditeľný, ale nie počuteľný. S odsávacou silou až -0,75 bar a rýchlosti odsávania 9 l/min vákuuje a zapečaťuje Klarstein Foodlocker Slim plne automaticky stlačením tlačidla. Viac info…
Klarstein FoodLocker 650
299,00 €
Profi vákuovač potravín s extrémne širokým a silným zváracím drôtom vákuuje a utesňuje automaticky stlačením tlačidla aj veľké vrecká až do 406 mm. Citlivé jedlá, ako sú ovocie, tekutiny a koreniny, sa dajú opatrne zavrieť vďaka pulznej vákuovacej funkcii bez toho, aby sa jedlo rozpučilo. Dokonca je možné aj marinovanie jedla: k dispozícii sú dva režimy. Viac info…
Sáčky do vákuovačiek kúpite od 24,90 €.
Sous-vide varič
Klarstein Quickstick
79,90 € (v akcii)
So svojim výkonom 1300 W zohreje varič Klarstein Quickstick až do 2 litrov na 0,5 °C presne. Maximom je 20 l do výšky 18 cm. Vďaka vstavanému obehovému čerpadlu je teplota vody udržiavaná konštantne na zadanej hodnote v rozmedzí 50-95 stupňov. Tým sú garantované dokonalé výsledky varenia vákuovaného jedla. Inteligentný automatický vypínací mechanizmus zabráni vykypeniu alebo pripáleniu pri príliš malom množstve. Takže môžete počas doby varenia bezpečne opustiť kuchyňu. Viac info…
Klarstein Quickstick Flex
84,90 € (v akcii)
Cirkulačná sous-vide pumpa Klarstein Quickstick Flex sa jednoducho ovláda a zabezpečuje lahodné gurmánske pôžitky. Prístroj meria presnú teplotu v rozmedzí od 0 do 95 °C do objemu 20 l. Ovládanie prebieha celkom intuitívne priamo na displeji: stačí nastaviť teplotu vody a čas varenia. Vysokovýkonná pumpa s technológiou 3D Circulating sa stará o rovnomerné rozmiestnenie teploty. Samozrejmosťou je vysoká bezpečnosť prístroja: cirkulátor Quickstick Flex je vodeodolný podľa IPX7, svorkou ho pripevníte o okraj varnej nádoby. Vďaka technológii Safety First sa prístroj automaticky vypne pri nízkom množstve vody. Viac info…
Klarstein Tastemaker Compact
139,90 € (v akcii)
Sous-Vide varič Klarstein Tastemaker Compact preto používa metódu pomalého varenia. Zaobchádza so zeleninou, mäsom a rybami jemne: Regulátor teploty Vám umožňuje nastaviť na stupeň presne, ako chcete variť zeleninu, mäso a ryby. Manipulácia je pritom jednoduchá a nespôsobí Vám veľa práce: Všetko, čo musíte urobiť, je zvariť čerstvú zeleninu alebo mäso s vákuovacím zariadením, a potom dať jedlo do vodného kúpeľa. Teraz už len nastaviť teplotu a čas a prácu prevezme zariadenie. Výsledok na seba nenechá čakať. Varič je určený pre maximálne 22 l vody. Viac info…
Pre kopec sous-vide receptov odporúčame YouTube kanál Sous Vide Everything, prípadne Chef Steps.