Hubárska sezóna je v plnom prúde a mnohí z nás popri prechádzkach na čerstvom vzduchu nájdu chutné huby, ktoré sa hodia do mnohých jedál, hlavne ako sušené.
Rovnako je fajn si na zimu nasušiť chutné a sladké ovocie či zeleninu, ktoré si môžete uskladniť na veľmi dlho bez toho, aby sa pokazilo. Práve na to je vhodná sušička potravín.
Vybrať sušičku potravín nemusí byť ľahké, hlavne ak neviete čo všetko chcete sušiť. Okrem húb, ovocia a zeleniny totiž môžete sušiť aj byliny a plody na čaje, ale pokojne aj mäso. Každý druh potravín pritom potrebuje inú teplotu sušenia. Preto majú mnohé sušičky prednastavené programy, ktoré sami nastavia primeranú teplotu, no tú si môžete nastaviť aj podľa seba. Rovnako je dobré mať sušičku s časovačom, ktorý po vybranom čase sušičku zastaví a tak môžete nechať sušiť potraviny napríklad aj na noc.
Rovnako je dobré poznať typy sušičiek. Základné modely s kruhovým či oválnym dizajnom majú ohrev a ventilátor v spodnej časti a tak, logicky, na spodných plátoch je vyššia teplota ako na tých najvyšších. Pri tomto type sušičiek je nutné jednotlivé pláty po určitom čase prehadzovať.
Pokročilejšie modely majú hranatý dizajn a ohrievacie teleso a ventilátor v zadnej časti. Sú preto aj väčšie, ťažšie i drahšie. Na druhej strane sa nemusíte starať o preskupovanie plátov pre dobré vysušenie a zväčša bývajú aj výkonnejšie čo znamená, že sa potraviny vysušia za kratší čas.
Menej či viac energie nespotrebujú, pretože na odparenie rovnakého množstva vody z potravín potrebujete dve veličiny – výkon a čas. Čím vyšší výkon, tým sa skráti čas, no čím slabší výkon, tým sa predĺži čas. Spotrebovaná energia je však v oboch prípadoch takmer totožná.
Vybrali sme preto tri top sušičky potravín z rôznych cenových tried a teda i typov.
Sencor SFD 790WH
Cenovo najdostupnejší model z výberu. Za necelých 30 € môžete mať sušičku Sencor SFD 790WH s príkonom/výkonom 250 W a 5 plastovými roštami s priemerom 23 cm. Ide o lacnú sušičku so základnými vlastnosťami s reguláciou teploty od 35 do 80°C. Pláty i veko je možné umývať v umývačke, čo sa hodí hlavne ak sa vám na sitách zachytia kúsky ovocia či zeleniny.
Aktuálne ceny nájdete aj na Heureka.sk:
Ak sa vám widget nezobrazuje správne, kliknite priamo na Heureka.sk
G21 Kona
Cenovo stále relatívne dostupná sušička potravín vyššej kategórie s hranatým dizajnom a ventilátorom v zadnej časti. Ze necelých 140 € môžete mať sušičku G21 Kona s výkonom 600 W. Nechýba digitálne nastavenie teploty od 35 do 75 °C či časovač. Potešiť majú aj priehľadné dvierka na sledovanie procesu sušenia bez nutnosti otvárania. V balení je celkovo až 14 nerezových plátov, 7 je pre potraviny, a 7 s jemnou mriežkou pre byliny. Tie je možné, samozrejme, umývať v umývačke riadu. Rozmery sú celkom príjemných 29 x 27,5 x 30 cm.
Aktuálne ceny nájdete aj na Heureka.sk:
Ak sa vám widget nezobrazuje správne, kliknite priamo na Heureka.sk
ETA Vital Air II
Najväčší a najdrahší model z nášho výberu. Česká ETA má v portfóliu modle ETA Vital Air II s cenou okolo 200 €. Sušička ponúka príkon/výkon 650 W a až 10 poschodí, resp. roštov. Výrobca uvádza, že poslúži nielen na sušenie ovocia, zeleniny, húb či ovocia, ale aj sušenie cestovín, kysnutie cesta či dokonca výrobu jogurtov. Hoci ide o pomerne obrovské zariadenie s rozmermi 42,5 x 35 x 46,5 cm, vďaka viacerým možným využitiam pokojne aj na dennej báze, môžete ju mať rovno na kuchynskej linke. Teplotu je možné nastaviť od 35 do 70°C. V balení je 10 nerezových sít a dve plastové s jemnou mriežkou pre bylinky.
Aktuálne ceny nájdete aj na Heureka.sk:
Ak sa vám widget nezobrazuje správne, kliknite priamo na Heureka.sk
Aby sme boli ale féroví. Na sušenie potravín nemusíte využívať nutne len špeciálnu sušičku potravín, ale huby, ovocie či zeleninu vysušíte celkom pohodlne aj v klasickej rúre či sporáku. Musí spĺňať len dve podmienky – možnosť nastavenia teploty od cca 40-50°C a musí byť elektrická. Plynové rúry na sušenie veľmi vhodné nie sú.
Ešte ideálnejšia je rúra s ventilátorom, ktorý teplý vzduch dokáže rozprúdiť v celej komore rúry. Keďže rúra je po zatvorení takmer hermeticky uzatvorený priestor, pri sušení potravín je potrebné do dvierok dať napríklad paličku z číny či utierku alebo čokoľvek malé pre mierne pootvorenie dvierok a možný únik pary. Bez úniku pary by sa potraviny nesušili, ale pomaly varili.
V obchodoch pritom kúpite aj špeciálne rošty do rúry, na ktorých je možné sušiť potraviny. Nemusíte tak všetko ukladať na plechy, ktorých nikdy nie je dosť. Existujú tiež aj pasívne sušičky potravín, do ktorých stačí naukladať veci na sušenie a nechať všetko na vzduchu. Problém je, že v týchto sušičkách neusušíte ovocie a zeleninu tak dobre ako v sušičkách či rúre, o mäse ani nehovoriac. Takéto sušičky sú skôr na bylinky a drobné plody.
TECHBOX.sk môže za predaj produktu v článku získať províziu formou affiliate programov.